Overvejer I også at bygge nyt hus – så er I ikke alene. Hvilke overvejelser har I gjort jer?

Hvilke overvejelser har I gjort jer?

Arkitekttegnet eller typehus?

Som bygherre har I flere muligheder for at bygge nyt hus - hvis I vil have hjælp ude fra.

I kan vælge at gå et arkitekttegnet hus der er unikt og opført præcis efter jeres hoved eller I kan vælge et typehus som i basisudgaven ofte er en billigere løsnning, der byder på tilkøbsmuligheder, men som til gengæld er masseproduceret.

Her vil vi sætte typehuset i fokus - selvom vi levver af at lave unikke, arkitekttegnede huse.

Vil vil fokusere på fordelene og ulemperne ved at få opført et typehus.

 

Et typehus - hvad er det?

Et typehus er, som ordet siger, et hus som er af en bestemt type - en udgave - og selve udformningen er massefremstillet og kan altså findes i flere/mange eksemplarer. De fleste typehusfirmaer tilbyder bygherrer nogle muligheder for at "unik-gøre" typehuset. Der er f.eks. mulighed for at vælge materialeændringer og gøre tilkøb af inventar.

Typehusfirmaerne tilbyder et udvalg af husmodeller og tilkøbsmuligheder - gerne præsenteret i et katalog med tilhørende prisliste - eller fremvist på deres hjemmeside.

 

Hvorfor vælger nogle bygherrer et typehus?

Der er en del grunde til at danskerne vælger at få opført et typehus. Vi har lavet en oversigt over nogle af de vigtigste begrundelser for valget:

  1. Du har mulighed for at se et tilsvarende eller næsten tilsvarende hus opført, inden du sætter din bestilling i værk.
  2. Det er let at økonomi over købet at et typehus. Du kender prisen på forhånd og ved hvad du har at gøre med. Lidt ligesom at købe en liter mælk.
  3. Du skal ikke rådføre dig med arkitekt og lign. når du køber typehus. Typehusfirmaet har det hele "under eet tag".
  4. Beslutningsprocessen er kort og let. Tegningerne er allerede lavet og typehusfirmaet er klar til at gå i gang med dit typehus.
  5. Der er mange udbydere af typehuse. Nogle af de største er Huscompagniet og Eurodan-huse.

 

Hvorfor er der så nogle bygherrer der fravælger et typehus?

Der er ikke så mange muligheder for at påvirke udformningen af huset. Tegningerne er allerede lavet og så er det "take i or leave it".

Alt er "under eet tag" kan være en ulempe da rådgiveren også er ham du skal købet huset af. Det kan give problemer i forhold til seriøs rådgivning.

Måske har bygherre allerede købt en byggegrund, hvor typehuset ikke opfylder lokalplanens krav. - og det kan der så ikke ændres på!

Typehuse er masseproducerede til gennemsnitsfamilier. Har bygherre inge børn, mange børn eller er bygherre enlig, så passer konceptet ikke og der er ikke rigtig mulighed for at ændre på det.

 

Typehusene i historien

Specielt i 60`erne blev typehusene populære. Danskerne fik i den periode privatøkonomi til at eje sit eget hus. Det betød da også, at typehuse - særligt i eet plan med en taghældning på 25 grader og med fordelingsgang i midten og rummene ud fra den, skød op i hobetal i nyudstykkede parcelhuskvarterer. Disse kvarterer ligger der stadig og kendetegner helt sikkert en tidsperiode. Typehusene fra den tid er i mellemtiden blevet "trætte" at se på og manger har da også gennemgået en renovering. Typehuspræget og det masseproducerede udtryk, kan dog være svært at slippe af med.

 

/Lotte