Madværkstedet - det nye hippe

 

Tiden hvor vi ønskede os et stort samtalekøkken siges at være ovre. I stedet for indretter vi vores køkken som et funktionelt madværksted.

Begrebet ”samtalekøkken” opstod i 1990’erne som et svar på en travl periode, hvor karrieren og vores individualitet var i fokus. Samtalekøkkenet skulle skabe rammen om familiesamværet og hygge med vennerne. Tid til venner og en stor familie på trods af en tætpakket kalender afspejlede overflod og kontrol med livet! Desværre blev det sjældent til de store sammenkomster og tiden til børnene gik ikke i køkkenet.

Resultatet er at der nu står mange dyre og forkromede og spejlblanke samtalekøkkener ubrugte hen.

Det hippe lige nu er at betragte køkkenet som et madværksted. Her er det så som så med køkkenets sociale funktion, hvorimod det er madfremstillingen der er i fokus. Vores store interesse for at lave mad og gastronomiens verden påvirker vores forhold til køkkenet lige nu. Madprogrammer i fjernsynet, madskoler, grupper og madskribenter på de sociale medier påvirker os helt sikkert.

At tage sig tid til madlavningen, købe gode råvarer og gerne økologisk, have funktionelle kvalitetsredskaber i køkkenet er ønskescenariet til et madværksted. Maden prises nu anderledes og giver os livskvalitet.

I stedet for at være kritisk med sin indretning af sit køkken, har mange være tidligere ladet sig forblænde af flotte udstillinger i køkkenforretningerne. I stedet for at tænke i arbejdsgange og arbejdsstillinger har man fokuseret på udseendet af køkkenet: blanke overflader, udtræksskabe og selvluk.  Kogeøen er sat på porten – den var simpelthen ikke praktisk og stillede alt for store krav til køkkenets areal. At den skulle placeres midt i rummet stillede krav om et køkken over 100m2. Dette kendetegnede netop tiden med samtalekøkkenerne – jo større jo bedre.

 

Madværksted – sådan!

Et madværksted er indrettet med funktionalisme og ved at placere køkkenet mod væggen får man optimal pladsudnyttelse. Inspirationen til madværkstedet er hentet i restaurationskøkkenerne, hvor redskaber er direkte tilgængelige på kroge og fra åbne hylder. Noget hænger ned fra loftet og noget står på gulvet.

Et madværksted er stilmæssigt industripræget og råt. De spejlblanke overflader er erstattet af robuste materialer. Redskaberne er med udgangspunkt i det oprindelige der tåler at blive brugt: gode knive, tunge skærebrætter og robuste gryder og potter der tåler langtidsstegning. Madværkstedet må gerne vise at rummet bliver brugt og gode råvarer og redskaber må gerne ligge fremme.

Råt og praktisk – lige til.

 

/Lotte